Cinepopularica: Lady Vengeance/ İntikam Meleği 2005

5 Haziran 2016 Pazar

Lady Vengeance/ İntikam Meleği 2005


İntikamın eşiğindeki kadınlar


Chan-wook Park’ın Haklı İntikam’la başlayıp muhteşem filmi İhtiyar Delikanlı’yla devam eden İntikam Üçlemesi’nin son filmi İntikam Meleği ile birlikte halka tamamlanmış oluyor. Sinema tarihi, ikilemeler, üçlemeler, beşlemeler söz konusu olduğunda epey örnekle doludur.  Yani bu konuda sayısız örnekle karşılaştık şimdiye kadar. Chan-wook Park’ın üçlemesi üç farklı filme sahip ve açıkçası kafamda bir türlü üçleme oluşturamayan birer bağımsız ruh halinde ilerledi, ancak geriden bakınca Haklı İntikam ve İhtiyar Delikanlı'da haklılık ve final şokları anlamında bir bağ kurmak mümkündü. 


Filmler hakkında üç beş kelam ederken onları asla tanımlanan kalıplar içerisinde görmemeye çalışırım. Dolayısıyla bir üçlemeden ziyade tek tek filmlerden bahsederek kendimle de çelişmemiş olurum. İntikam Meleği için kısa ve öz düşüncem şöyle: Estetik olarak kusursuza yakın, iyi bir düşüncenin ürünü ve fakat son derece dağınık bir film. Film sanki beş kısa filmden oluşuyormuş da hepsinin başrolünde aynı oyuncu başka bir intikam hikayesini oynuyormuş gibi hissettim. O denli dağınık bir film.


Filmde yine Chan-wook Park’ın özel bakış açısına rastlıyoruz elbette. Bir intikam asla tek bir kişiden alınmaz, tüm topluma yayılan bir histir intikam. Chan-wook Park buna benzer bir inanışla hareket ediyor ama bu filmde bunu yaparken izleyiciyi olaya fazla dahil edememiş. Oldukça müsait bir konuyu anlaşılması güç bir forma sokmuş. Haklı İntikam ve İhtiyar Delikanlı, gerek intikamın ters tepmesi gerekse de özdeşleşme yaşatması açısından nispeten benzer hislerle bezeliydi. İntikam Meleği bu bakımdan da serinin zayıf bir halkası, yine de takım bozulmasın diyerek izlenmeli.

Filmin Fragmanı