Cinepopularica: The Fly / Sinek 1986

2 Mayıs 2016 Pazartesi

The Fly / Sinek 1986




 Devcileyin bir sinekti Seth



Sinek, her anlamda diğer Cronenberg filmlerinden keskin bir biçimde ayrılıyor. Diğer filmlerle duygu teması kurmak mümkün değil. Sanırım filmlerinin yeterince anlaşılır olmadığından yakınan amerikalı yapımcılar, Cronenberg’i bir yeniden yapıma ve daha ana akım olmaya davet ettiler ve David de bu teklifi kabul etti. Bu manasız klişelerin başka bir anlamı olamaz.


Nereden başlamalı örnekler vermeye bilemiyorum, derken tanıdık bir örnekle başlayayım. Bir sürü takım elbisesi olan bir bilim insanı düşünün ama hepsi aynı renk ve biçimde, sebep de beyefendinin ne giyeceğini düşünmek istememesi. Ne kadar orijinal bir Einstein anekdoku!!. ''Zaten bu film 1958 yılında çekilmiş bir filmin yeniden çevrimi ve bir kısa hikayeye dayanıyor, Kimi klişeler oradan gelmiş olabilir'' diyebilirsiniz ama emin olun bununla sınırlı değil. Diğerinden ayrılmak ve kendine ait bir yorum katmak gibi bir çabaya rastlamak mümkün değil.


Bilim adamı Seth Brundle (Jeff Goldblum) ve gazeteci Veronica Quaife (Geena Davisbir sergide karşılaşır ve birbirlerinden hoşlanırlar. Seth’in evine gittiklerinde, Veronica’ya o güne kadar görülmemiş bir ışınlama makinesi gösterir.  Bu makine Veronica ve patronu (John Getz) için muhteşem bir haberdir aynı zamanda. Seth, canlı varlıkları ışınlamayı da başardıktan sonra makineyi kendisi üzerinde denemeye karar verir ama makinenin içine giren bir sinekle bütünleşir ve hayatını bir sinek olarak sürdürmeye başlar.


Bir çeşit Gregor Samsa hikayesi diye düşünebilirsiniz. Ancak ortada varoluşun tasviri yok. Olaylar bir çeşit ucuz amerikan filmine evrilip onca gerçeklik algısına rağmen heba olup gidiyor. Her sahneden sonra acaba diyerek ümitleniyorsunuz ama o muhteşem görsellik ve makyaj çalışması dev bir klişeye kurban gidiyor. Bir bakıma Cronenberg adına yapılmış olumsuz bir eleştiri olduğunu belirteyim bunun. Başka bir yönetmen için başarılı sayılabilecek bir film, Cronenberg açısından bakıldığında benim nazarımda çok sıradan. Hepsi bu.

Filmin Fragmanı