Cinepopularica: Dead Ringers / Ölü İkizler 1988

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Dead Ringers / Ölü İkizler 1988



Malzemesi bol resital


En son Kafka’nın Dönüşüm’ünün Sinek filmini anlamak için iyi bir atıf olabileceğini söylemiştim. Her ne kadar bu tür benzetmeleri haksızlık ve küstahlık olarak değerlendirsem de bu batağa saplanmadan meramımı anlatamayacağım. Ölü İkizler üzerinden başka bir batağa saplanma niyetinde olsaydım kesinlikle Dostoyevski’nin Öteki romanını kullanırdım. Gerçi filmde bir gerçek ikizlik mevzusu var ama aralarındaki ilişkinin şizofren ve birbirlerine karşı kılıç kuşanan tarafı da oldukça güçlü.


Film için öncelikle Robert De Niro düşünülmüş ama malum, kendisi film seçimi konusunda epey hassas. İyi ki de hassas, zira Jeremy Irons’ın, başka hiçbir aktörde bulunmayan zarif psikopatlığı bu filmi bir tık yukarıya taşımaya yetiyor.  Aslında James Woods’u değerlendirme dışı tuttuğumuzda Cronenberg ilk kez bu kadar büyük bir oyuncuyla çalışmış oluyor ve sanırım diğer oyuncuları kontrol edecek zamanı bu sayede bulabilmiş oluyor. İlk kez bir Cronenberg filminde tüm oyuncular üzerinde, özellikle yardımcı oyuncular üzerinde net bir hakimiyet görüyoruz.


Oldukça başarılı geçen bir okul hayatının ardından tıp fakültesinden mezun olan Beverly ve Elliot Mantle kardeşler (Jeremy Irons) jinekoloji branşında devrim yaratacak yeniliklere imza atarlar. Yarattıkları şöhret ünlü oyuncu Claire’i (Geneviéve Bujold) de onlara çeker. Üç Rahim ağzına sahip Claire’in bu olağan dışı yapısı Beverly’i büyüler. Hassas ruhlu Beverly, Claire’den kopamaz ve yaşadığı ağır depresyonun sonunda yaşamı hakkında bir karar verir.



Cronenberg’in imzası niteliğinde olan mekan doğallığı, en fantastik olay örgüsünü bile mümkün kılması bakımından önemliydi. Sık sık bunu vurgulamamın sebebi bu. Ölü İkizler epey zor bir film. Ancak o doğallık sayesinde birçok engel aşılmış oluyor. Yine felsefi ve ahlaki kodları kılıç gibi kuşanmış bir Cronenberg filmi ve Jeremy Irons resitaliyle izleyici için büyük bir şans.

Filmin Fragmanı